
Nesli Tükenen Hayvanlar
Nesli tükenen türler, nesli tamamen yok olmuş canlı türleridir. Bazı türler doğal afetlerle veya seçilim baskısı ile, bazıları ise insan türünün evrimleşmesinden çok önce yok olmuş (kuş olmayan dinozorlardan insan olmayan homininanlara), bazıları da insanoğlunun aşırı avlanması, nüfus artışı ve şehirleşmeyle doğal yaşam alanları tahrip olduğundan dünya üzerinden tamamen yok olmuştur.
Dünyamızda, iklim koşularının sürekli değişmesi ile birlikte, her geçen gün artan küresel ısınma nedeni ile birçok hayvan türünün nesli tükendi ya da tükenmek üzeredir. Hayvan türlerinin, hayata kalmaları ve yaşamlarını devam ettire bilmeleri için uygun ortam koşularıyla birlikte, beslenmelerinde zorlanmayacak koşulara ihtiyaç vardır.
Hayvanlar Yani insanların onların yaşam alanlarına müdahale etmemesi ve onların yaşamlarını devam ettirdiği uygun ortamlarını işgal etmemesi gerekmektedir. Ancak insanların, dünyanın her yerine yayılma isteği ve bu istek doğrultusunda, hayvan türlerinin yaşam alanlarını, tarım alanlarına ve hızla yayılan sanayi alanlarına dönüştürmesiyle bu bölgelerin yok olmasına ve orada yaşayan hayvan türlerinin, neslinin yok olma durumuyla karşı karşıya getirmiştir ve zamanla bazı hayvan türlerinin, nesli tükenmiş bazılarını ise, tükenmenin eşiğine gelmiştir. Dünyamızdaki biyolojik çeşitlilik, insan faaliyetleri nedeniyle hızla azalıyor. Bu durum, birçok hayvan türünün neslinin tükenme tehlikesiyle karşı karşıya kalmasına neden oluyor.
Neden Nesli Tükeniyorlar?
Yaşam alanlarının kaybı: Ormanların yok edilmesi, tarım arazilerinin genişletilmesi ve şehirleşme gibi nedenlerle doğal yaşam alanları daralıyor.
Aşırı avlanma: Bazı hayvanlar, kürkleri, etleri veya süs eşyaları olarak kullanılmak üzere aşırı avlanıyor. İklim değişikliği: Küresel ısınma, deniz seviyesinin yükselmesi ve aşırı hava olayları gibi iklim değişikliği etkileri, birçok türün hayatta kalmasını zorlaştırıyor.
Kirlilik: Su ve hava kirliliği, birçok türün yaşamlarını tehdit ediyor.
Yabancı türlerin istilası: Yeni bir ortama getirilen yabancı türler, yerli türlerin besin kaynaklarını azaltarak ve yaşam alanlarını işgal ederek onların nesillerini tehlikeye atıyor.
Hayvan nesillerinin tükenmesinin genel olarak üç temel sebebi vardır:
Habitat kaybı, çevre kirliliği ve iklim değişikliği. Bu sebeplerin çoğunun kaynağı maalesef insanlardır. Habitat, hayvanın ve diğer canlıların yaşadığı özel bölgeye verilen addır. Yuvadan öte bir alanı ifade eder. Habitatların yok olması aynı zamanda biyolojik çeşitliliği de etkileyen büyük bir tehdittir. Peki biz hayvanların hayatlarını kaybetmesinde rol oynuyor muyuz ? Bunun cevabı kuşkusuz evet olacaktır. İnsanlar bina inşa etmek, odun elde etmek ve tarla açmak gibi sebeplerle ağaçları yok ettiler. Ormanlarda mangal yapmak, ateş yakmak gibi birçok çeşitli etkenleri de sıralayabiliriz. İnsanlar tarafından canlıların habitatları git gide yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bunun yanı sıra nüfusun artması ile şehmeler büyümeye başlamış durumda. Şehirlerin büyümesi ile şehirlerin payına daha çok, hayvanlarınkine ise daha az yer düşmeye başladı. Bu durum hayvanların barınacak alanlarının iyice sınırlandığının bir göstergesi.
Hayvanların nesillerinin tükenmesinde etkin bir rol oynayan çevre kirliliği korkunç seviyeye ulaşmış durumda ev gün geçtikçe hızla ilerlemeye devam ediyor. Çevre kirliliği sonucunda çok sayıda hayvan yaşamakta zorlanıyor ve yaşamını yitiriyor.
Günümüzde Nesli tükenen hayvanlar şunlardır; Dinozorlar, kuzey pasifik balinaları, javan gergedanı, tüylü mamut, altın kurbağa, megalania, smilodon, irlanda Geyiği, megalodon, pinta Adası Kaplumbağası, hazar Kaplanı,gigantopithecus, moa Kuşu, tazmanya Kaplanı, megaladapis dır. Nesli tükenmekte olan hayvanlar ise, Sumatra Orangutanı, Çita, Cava gergedanı, Siyah Ayaklı Dağ Gelinciği, büyük pandalar gibi birçok hayvanın nesilleri tükenmek üzeredir.
Daha fazla hayvanların nesillerinin tükenmemesi için, yasal olmayan avcılığın sona ermesi, hayvanların derilerinden yapılan giysilerin üretilmesinin son bulunması, küresel ısınmaya karşı önlemler alınmalı, doğanın kendi içinde yok edemediği fabrika atıklarını, mümkün oldukça doğadan uzak tutulması gerekir. Neslinin son türü olan hayvanların, mümkün olduğunca devlet eliyle korunmalıdır ve onları uygun yaşam koşulları sunulmalıdır.